Geschiedenis

1662-1665

Het Schielandshuis is in opdracht van Daniël van Hogendorp, Baljuw en Dijkgraaf van Schieland gebouwd. Hij legt de eerste steen op 31 oktober 1662. De vermoedelijke architect is Pieter Post en Jacob Louis heeft het concept uitgewerkt. Het beeldhouwwerk is van Pieter Rijckx.

Het gebouw met de allure van een stadspaleis zou bijna twee eeuwen dienst doen als onderkomen van het Hoogheemraadschap Schieland. Zij gebruikte het om te vergaderen, eten en overnachten.


1773

Het Schielandshuis wordt voor het eerst opengesteld voor publiek. In het souterrain komt een theater waar toneelvoorstellingen worden gegeven.


1811

De Franse keizer Napoleon overnacht samen met zijn vrouw Marie Louise en een heel gevolg in het Schielandshuis. Speciaal hiervoor wordt het smeedijzeren hek rondom het huis verwijderd.


1814

Alexander, de Tsaar van Rusland, bezoekt het Schielandshuis waar hij,  zo gaat het verhaal, de kamer waarin keizer Napoleon had geslapen, weigert te betreden.


1840

De Gemeente Rotterdam koopt het Schielandshuis voor 50.000 gulden met als doel om het als museum in te richten. De Utrechtse kunstverzamelaar mr. F.J.O. Boymans wilde zijn kunstverzameling schenken aan de stad onder voorwaarde dat er een geschikte ruimte voor werd gezocht.


1849

Opening van Museum Boymans.
In deze tijd heeft het Schielandshuis nog meer huurders, namelijk een politiepost en het spreekuur van de ‘chirurgijn voor publieke vrouwen’ vind er plaats. In het souterrain geeft de Academie voor Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen avondlessen.


1864

Bij een felle uitslaande brand gaan bijna alle documenten en kunst verloren, net als de oorspronkelijke inrichting uit de 17e eeuw. Alleen de muren blijven staan. Het verhaal is dat een student van de Academie voor Beeldende Kunsten zijn pijp niet goed uitklopte. Hierdoor ontstaat er in het souterrain een brand die zich via de gasleiding razendsnel kan verspreiden.


1867

Heropening van het gebouw met als bestemming het gemeentearchief, de gemeentelijke bibliotheek en Museum Boymans.


1904

De antiquiteitenkamer van het gemeentearchief wordt omgedoopt tot Museum der Oudheden. De voorloper van het Historisch Museum der stad Rotterdam.


1938

Museum Boymans verhuist naar het Museumparken heet vanaf dat moment Museum Boymans van Beuningen.

[Vanaf 1996 verandert de spelling in Museum Boijmans Van Beuningen]


1940

Het Schielandshuis overleeft als een wonder het bombardement op de stad. Doordat het gebouw los van de overige gebouwen stond was het minder vatbaar voor de brand die de grootste verwoesting in Rotterdam aanricht.

In de oorlogsjaren doet het Schielandshuis onder andere dienst als distributiekantoor. Na de bevrijding wordt een afdeling van de woningdienst in het gebouw gevestigd.


1948

Het Schielandshuis wordt tijdelijk in gebruik genomen als kunstcentrum.


1949

Koningin Wilhelmina bezoekt het Schielandshuis.


1960

Hoewel het Schielandshuis bij het bombardement op Rotterdam is gespaard, was de staat van onderhoud zo slecht dat het Schielandshuis op last van de brandweer wordt gesloten.


1978

De gemeenteraad besluit om het Schielandshuis te restaureren naar de 17e eeuw.


1981

Start van de restauratiewerkzaamheden.


1986

Feestelijke heropening.


2011

Naamswijziging in Museum Rotterdam. Het museum brengt tot eind 2012 op afwisselende en originele wijze de verhalen van de stad Rotterdam. Per 1 januari 2013 zeggen zij de huur op.

[Sinds 6 februari 2016 is Museum Rotterdam in het Timmerhuis aan de Meent gevestigd.]


2013

Het huis staat leeg.


2017

Op 30 & 31 maart wordt het Schielandshuis opnieuw feestelijke heropend


Meer geschiedenis

Wil je meer weten over de geschiedenis van de stad Rotterdam? Kijk dan op de website van Museum Rotterdam

Ga naar museumrotterdam.nl