Het Schielandshuis

Het verhaal van het Schielandshuis

Als de muren konden praten, dan zouden we zoveel meer weten over de rijke geschiedenis van het Schielandshuis. Het is gebouwd in een tijd dat de Coolsingel nog een gracht was en de skyline van Rotterdam werd bepaald door de Laurenskerk. In 1665 werd het Schielandshuis in gebruik genomen door polderbestuurders van welgestelde komaf. Zij zorgden er onder andere voor dat het water in de stad werd bedwongen. Onder hen kreeg het Schielandshuis de uitstraling van een stadspaleis. Niet voor niets sliepen de Franse keizer Napoleon en Alexander, de Tsaar van Rusland, hier ooit.


Baken van historie

Ruim anderhalve eeuw was het Schielandshuis een thuis voor het Hoogheemraadschap van Schieland. Zij gebruikte het luxueuze onderkomen om te vergaderen, eten en slapen. Tijdens die eerste gloriejaren was het niet voor publiek toegankelijk. Het gold als een van de meest markante gebouwen van het centrum van Rotterdam en was een heuse bezienswaardigheid. De sfeer van toen vind je vandaag de dag nog terug in het interieur van de stijlkamers. In de magere jaren, toen het Schielandshuis de functie van logeerplek verloor, werd het huis alsnog verhuurd en opengesteld voor publiek. In 1773 kwam er in het souterrain een theater en weer een paar jaar later werd de eerste verdieping een werkplek ‘op stand’ voor stadhuispersoneel. De gemeente Rotterdam kocht het private pand in 1840. De Utrechtse kunstverzamelaar mr. F.J.O. Boymans wilde zijn kunst nalaten aan de stad op voorwaarde dat er een geschikte plek voor werd gezocht. Een paar jaar later opende Museum Boymans zijn deuren.


Heropening

Een felle brand halverwege de 19e eeuw bracht veel schade aan. Er gingen documenten en kunst verloren, net als de oorspronkelijke inrichting uit de 17e eeuw. Alleen de muren bleven staan. De gemeente Rotterdam bracht het Schielandshuis in etappes terug in de sfeer van toen en stelde het opnieuw open als Museum Boymans en Museum Rotterdam. Als door een wonder overleefde het rijksmonument het bombardement op Rotterdam. De laatste jaren heeft het huis van de stad grotendeels leeg gestaan. Met de komst van Rotterdam Partners en Rotterdam Tourist Information als ‘hoofdbewoners’ komt het Schielandshuis weer tot leven.  Zij openen letterlijk en figuurlijk de deuren voor bezoekers uit binnen- en buitenland, bedrijven en bewoners.


Huis van de stad

Ingepakt tussen moderne hoogbouw is het Schielandshuis een historisch icoon. In dit huis is iedereen welkom. Het is een plek voor iedereen die woont, werkt of verblijft in Rotterdam. Het is je vertrekpunt voor een bezoek aan Rotterdam, een plek om te ontspannen en mensen te ontmoeten. Het is het huis waarin je je laat inspireren en informeren of waar je komt om zaken te doen. Als vanouds kun je weer in het Schielandshuis eten en om te onthaasten is de secret garden de place to be. De bewoners van het ‘Huis van de stad’ hebben allemaal een groot hart voor Rotterdam en van daaruit proberen zij met aanstekelijke enthousiasme de stad vooruit te helpen. Netwerken en het verbinden van mensen, initiatieven en handel staan centraal.

In het Schielandshuis komt het verleden, heden en toekomst samen. In dit huis wordt met respect voor de geschiedenis gewerkt aan het Rotterdam van de toekomst.Geschiedenis

Bekijk de tijdlijn van de rijke geschiedenis van het Schielandshuis

Bekijk de geschiedenis